Saknar du en katt?

Om din katt är en innekatt som lyckats smita ut, så undersök närområdet noga. Ofta så gömmer sig katten alldeles i närheten av platsen där den försvann, men den kommer oftast inte när man ropar för att den är rädd.

Om din katt är en utekatt, försök dra dig till minnes var du brukar se katten när den är ute och sök igenom platserna. Leta inte bara en gång på platserna utan sök igenom dem med jämna mellanrum. Prata med dina grannar om och var de brukar se din katt. Fråga om lov om du vill leta igenom deras trädgård, förråd eller vindsutrymmen. Det är vanligt att katter blir instängda i förrådsutrymmen för att de är nyfikna. Agera snabbt för att minimera risken för uttorkning/svält. Är de rädda kan de ligga och trycka när man kommer in och letar. Be grannarna ställa in en skål med vatten i stängda förråd.

Sök igenom skåp, källare, vindar, förråd, under husgrunder och alla möjliga och omöjliga platser. Glöm inte att söka ”fågel, fisk och mittemellan.” En katt kan lika gärna ha blivit uppjagad i ett träd och sen inte lyckas komma ner på egen tass, som att den kan ha krupit in i ett kloakrör och fastnat. Det är en fördel att ropa och leta efter din katt tidig morgon eller sen kväll istället för mitt på dagen. Katter är oftast mer aktiva i gryning och skymning än mitt på dagen. Det är större sannolikhet att en katt vågar komma fram om det är lugnare och tystare i området när du ropar, men det kan även vara bra för dig som letar om det är lite lugnare. Det finns mindre distraherande moment och det är mer sannolikt att du ser och hör de små sakerna om din katt ger ifrån sig jam/pip, prassel i buskage etc. När du lockar och ropar på din katt så tänk på att låta neutral eller glad. Om din katt redan är rädd och har gömt sig så vågar han/hon med största sannolikhet inte komma fram om dina rop låter oroliga, frustrerade eller rädda.


Är din katt id-märkt?

Kolla upp att dina kontaktuppgifter stämmer i registret. Annars kontaktar du respektive register och ändrar dem, samt anmäler katten som bortsprungen. Kolla om ID-märkningen finns med i registret. Om inte registrera den.

SKK 

Sverak

Om du behöver hjälp kontakta respektive register eller katthemmet.


Anordna en matningsplats. Gärna med väldoftande mat. Kanske har din katt någon favoritmat eller favoritgodis? Om din katt reagerar positivt på kattmynta så kan det vara en bra idé att använda också. Beroende på årstid så utrusta din matplats med saker som är bra för aktuell årstid. Vattenskål vid heta sommardagar och kanske ett skyddande krypin för kalla vinterdagar. Placera ut något som katten kan känna igen t.ex. en filt, favoritleksak eller husses/mattes klädesplagg. Även katter har bra luktsinne.


Efterlys lokalt

Börja med att lappa i närområdet och arbeta dig utåt. Lägg i brevlådor (effektivast) och sätt upp på anvisade platser t.ex. anslagstavlor. Avstå från platser där affischering är förbjuden. Följ kommunens/länsstyrelsens anvisningar angående affischering, annars kan du bli dömd till böter. Anmäl till polisen att katten är saknad. Om din katt inte är id-märkt informera ditt lokala katthem eller annan lokal djurorganisation att du saknar din katt. Lämna signalement och kontaktuppgifter till dig.


  • Efterlys på hemsidan www.vilse.nu som är en sida för saknade och upphittade katter.
  • Efterlys i lokaltidningen.
  • Efterlysa på nätet. Facebook har en snudd på oändlig tillgång till grupper och sidor för att hjälpa bortsprungna husdjur till rätta. Sidan www.vilse.nu har skapats för att samla alla saknade och upphittade katter på samma ställe.


Norrtälje katthems Facebookgrupp.


När du ska göra en efterlysning på din katt så bifoga bild, namn, beskrivning, kännetecken och eventuellt vilken typ av ID-märkning din katt har. Informera vad som hände när katten försvann och när han/hon sågs senast.

Om du publicerar en efterlysning på sociala medier, så som Facebook, så måste du hålla din efterlysning under uppsikt. Personer som läser annonsen kan kommentera din efterlysning och ibland kan viktig information eller iakttagelser berättas den vägen så förlita dig inte på att folk ringer om de kan ha sett din katt, även om du uppgett ditt telefonnummer.

Engagera andra i ditt sökande genom att visa att du engagerar dig. Kräv inte att andra ska leta/skänka pengar/följa upp tips åt dig. Tyck inte synd om dig själv, visa att du är motiverad att finna din katt. Berätta vad du har gjort och gör för att finna katten. Motivation smittar. Det finns många djurvänner som kan vara beredd att ge dig ett handtag i ditt sökande, men kräv den inte, få den erbjuden. Blir du erbjuden hjälp eller får tips och råd från en djurvän/observerare så ta väl emot den, oavsett hur lite eller mycket den är värd. Väcker du människors omtanke och empati om dig och din katt så ökar också engagemanget för att din katt ska komma hem. 

Vissa tips och observationer som folk tipsar om kanske du ser som osannolika, men tänk på att en katt kan färdas långt. En katt kan t.ex. ha krupit in i ett fordon i ett obevakat ögonblick och blivit ofrivillig passagerare. Det finns många historier om katter som hittats långt hemifrån eller som antagits vara döda eftersom det gått så lång tid.

Låt inte tid och geografi få dig att tvivla. 

Du som inte har en bortsprungen katt tänk förebyggande! 

En katt ska alltid vara ID-märkt och märkningen ska vara registrerad med rätt uppgifter hos SKK och/eller Sverak så att din katt kan identifieras. Det gör det enklare för eventuella upphittare att hjälpa katten hem. Det gör det även enklare när du polisanmäler förlusten av din katt.


Saknade/upphittade katter